Op zondag 14 april komt Karel Eykman naar De Ontmoeting in Zaandijk om zijn eigen verhaal te vertellen over de ezel die Jezus droeg. Het is het startpunt van een uniek project ‘Jezus door andere ogen’ waarin vertelkunstenaars door de ogen kijken van tijdgenoten van Jezus. In de week van Palmzondag tot Pasen vertellen zij hoe zij Jezus zien. De bezoeker wordt uitgedaagd om een eigen beeld van Jezus te bepalen.
Mijn rug op!
Karel Eykman kan zich goed verplaatsen in de ezel. “Takkenbossen ben ik gewend, zakken met uien, maar zo’n man, dat kun je geen vrachtje meer noemen. Het vervelende, als ezel zijnde, is dat je niet kunt zien wie er eigenlijk op je zit.Je ziet hoogstens links en rechts van je buik twee voeten. Hij droeg in ieder geval geen maatschoenen, alleen een paar slippers.” Eykman verwierf landelijke bekendheid met zijn Bijbelverhalen op televisie. Als lid van het Schrijverscollectief werkte hij mee aan tv-programma’s als De Stratemakeropzeeshow, De film van Ome Willem, Het Klokhuis en Sesamstraat. Eykman wil met zijn verhalen en gedichten de lezers inzicht geven in wat er rondom hen gebeurt zodat ze weerbaarder worden. Daarom plaatste hij de Bijbelverhalen in een modern kader en hanteert hij een ongekuiste stijl met veel uitdrukkingen uit de jongerentaal
Geen zoete Maria
Ds. Mirjam Sloots was na de Zaanse Passion van vorig jaar op zoek naar een nieuwe invalshoek. “Ik dacht meteen aan Karel Eykman”, hij heeft een frisse blik en een verrassend eigentijds taalgebruik. Hij schrijft met een lach en een traan, dat vind ik een mooie combinatie. Ik vroeg aan Karel om teksten te schrijven waarbij het verhaal van Jezus tot leven zou komen, kijken door de ogen van mensen die Jezus goed hebben gekend.” Karel was daar meteen voor in, maar hij zei gelijk: ‘Ik maak van zijn moeder geen zoete Maria, vroom en lief, want dat was ze vast niet!’ De Zaanse Eveline Masetti, die net de vertelacademie heeft afgerond met de voorstelling ‘de vrouw in de spiegel’, voldoet aan het idee dat Karel voor ogen heeft. Een strijdbare vrouw die bij de kruisiging van zoon zegt: “Een zoon hoort niet eerder dood te gaan dan zijn moeder. Dat is de verkeerde volgorde, dat is het ergste wat je overkomen kan. Toch weiger ik daar voluit in het openbaar over te gaan rouwen. Ik gun het die beulen, die moordenaars en hun opdrachtgevers, die schoften niet mij zo te zien. Ik blijf flink, mijn verdriet bewaar ik voor thuis.”
Ongeloof
Zakenman Henk Schoemaker kruipt in de huid van de ongelovige Thomas. “Die rol is op mijn lijf geschreven, nuchter en met beide benen op de grond. Thomas laat zich niets wijs maken. Het zou een Zaankanter kunnen zijn,” voegt hij lachend toe. “Maar het is ook een man met veel gevoel, het hart op de juiste plaats.” Net als de andere vertellers is hij druk bezig om zich de tekst van Karel eigen te maken. “Dat is nog wel een klus, want Mirjam vertelde er niet bij om hoeveel tekst het ging, toen ze me vroeg.” Wilfred Rentzenbrink van de organiserende DVD-commissie beaamt dit: “Ik heb alle handgeschreven teksten van Karel Eykman overgetypt, voor het boekje dat bezoekers na de Paasdienst mee kunnen nemen.” Ook Maria Magadalena (Pauline Seebregts), Petrus (Henk Kooi) en de Emmausgangers (Dick en Nimue Meijer) bereiden zich voor op de generale repetitie. Wat kunnen bezoekers verwachten? “De basis van de diensten in de Stille Week blijven herkenbaar”, zegt Sloots, “maar midden in de dienst komt het verhaal van Jezus tot leven, dankzij deze vertelkunstenaars, ik kijk er nu al naar uit en hoop dat het mensen zal raken.”
Plaats: De Ontmoeting, Parklaan 1, 1544 AK Zaandijk
Tijden: Zondag 14 april Palmzondag 9.30 uur inclusief Palmpaasontbijt, dienst start om 10.15 uur, Witte Donderdag 18 april 19.30 uur, Goede Vrijdag 19 april 19.30 uur, Stille Zaterdag 20 april 20.30 uur, Paasmorgen 21 april 10.00 uur
Toegang: Gratis, alleen collecte/vrijwillige bijdrage